Toimiala
Ympäristö ja eläimet
Tavoitteet
Tietoisuuden lisääminen
Tietojen visualisointi kartalla
Varainkeruu
Kuvan lähde
Jane Goodall Institute
Haaste
Jane Goodall Instituten tavoitteena on suojella Afrikassa asuvia suuria ihmisapinoita ja niiden reviirejä. Järjestö kiinnittää erityisesti huomiota simpansseihin. Suojeluprojektien suunnittelu ja toteutus sekä tulosten mittaaminen ja seuranta edellyttävät, että järjestöllä on käytössään tarkimmat mahdolliset menetelmät, laitteet ja tiedot. Lisäksi järjestön täytyy olla yhteydessä niin paikallisiin yhteisöihin kuin viranomaisiin läpinäkyvillä ja osallistumista tukevilla tavoilla.
Tarina
Vuonna 2006 Jane Goodall Institute (JGI) alkoi julkaista verkossa päivittäisiä tiedotteita, jotka sisälsivät tietoa simpanssien tutkimisesta ja Jane Goodallin 1960-luvulla käynnistämästä tutkimusohjelmasta.
Hyödyntämällä Google Earthin työkaluja järjestö on voinut koota ja visualisoida metsien tuhoutumiseen liittyviä tietoja sekä jakaa niitä paikallisille yhteisöille, viranomaisille ja potentiaalisille lahjoittajille. Karttatyökalujen hyödyt eivät rajoitu tietojen käsittelyyn, vaan ne tarjoavat JGI:lle mahdollisuuden kuvata elävästi katoavia asuinalueita sekä köyhyyden vaikutuksia, kuten metsien tuhoutumista ja kestämätöntä maanviljelyä.
"Metsän valvonnasta saatavat tiedot eivät hyödytä pelkästään kylää. Ne auttavat itse asiassa koko maailman kattavaa metsien ja luonnonvarojen seurantahanketta."
Tohtori Lilian Pintea, ympäristöasioiden varajohtaja, JGI
Vaikutus
JGI:n toiminta verkossa herätti runsaasti kiinnostusta. Vuodesta 2009 alkaen järjestö on käyttänyt Google Earth Engineä, Open Data Kitiä (ODK), älypuhelimia, tabletteja ja pilviteknologiaa voimaannuttaakseen paikallisia yhteisöjä ja auttaakseen niitä hoitamaan ja valvomaan metsiään.
JGI on käyttänyt työkaluja myös maankäytön ja metsävarantojen hallinnointiin Länsi-Tansaniassa, biomassan ja hiilitilanteen seurantaan kuivissa trooppisissa metsissä ja miombo-savanneilla sekä simpanssien mahdollisten esiintymisalueiden mallintamiseen Tansanian kansallispuistoissa.
JGI on lisäksi kehittänyt Forest Watcher ‑sovelluksen, joka helpottaa metsien tuhoutumiseen liittyvien tietojen lataamista, paikantamista, vahvistamista ja ilmoittamista. Näiden ohella se on laatinut Googlen Coursebuilder-ohjelmistolla nuoriso-ohjelmaansa varten verkkokurssin, joka elävöittää suojelutoimia My Mapsin ja muiden Googlen karttatyökalujen avulla.
Ugandassa ja Tansaniassa JGI ylläpitää tarkkoja tietoja ja karttaa yksityisistä ja kylien omistuksessa olevista metsistä, mikä auttaa maita valmistautumaan YK:n REDD-ohjelmaan.
Kumppanuussuhde Woods Hole Research Centerin kanssa ja Norjan hallituksen tuki ovat auttaneet JGI:tä Tansaniassa tehostamaan biomassan ja hiilitilanteen seurantaa kuivissa trooppisissa metsissä ja miombo-savanneilla.